WadkanZ Multisport - verseny, tábor, edzés

WadkanZ

Wadkanz Budaörs éjszakai futás

2017. június 09. - WadkanZ

ejszaka.jpg

Az éjszakai futásban mindig van valami plusz izgalom, pláne, ha mindez terepen, erdőben történik. Sötétben futásnál az összes érzékelő receptorod felerősödik, és a tested többlet adrenalint termel. Ez ad majd neked extra erőt, de ez lesz az, ami jobban le is fáraszt. Néha a saját szórakoztatásomra, illetve a komfortzónából való kilépés miatt megyek éjszaka edzeni. Ilyenkor gyakran választok pici, már-már járatlan erdei ösvényeket, hogy fokozzam a helyzet extrémitását, és átérezzem a régi Twin Peaks-es időket idéző borzongást, ezúttal nem a fotelben ülve :-). Ezekből az enyhén horrorisztikus élményekből, és a versenytapasztalataimból szeretnék megosztani pár dolgot, amit remélem, hasznosnak találtok. Aki szokott télen is edzeni (sötétedés után), annak ismerősek lehetnek ezek a pontok. Középtávon indulok (15km), az alábbiak főleg erre a távra értendők.

  1. Evés-ivás

Evés: Ez általános téma, nincs köze a sötétben futáshoz. A verseny előtti három napban el kell kezdeni feltölteni a készleteidet, különös tekintettel az ásványi sókra és a szénhidrátra. Nem kell Gombóc Artúrrá enned magad tésztával, és plusz két kilóval rajtolni, egyszerűen csak figyelj, hogy folyamatos legyen az enyhe többlet szénhidrátbevitel. Figyelem: az utolsó nap kritikus! Ha két napig jól csinálod, de a verseny előtti nap az utazás miatt nem eszel helyesen (pl. hosszasan éhesen ücsörögsz egy autóban), akkor könnyen kiürül a készleted, amit biológiailag már nem lehet egy este alatt újratölteni. Odavész az egész eddigi tudatosság, nem lesz elég üzemanyagod a versenyre!
A verseny napján semmi nehezet, vagy újat, kétes minőségűt ne egyél! Maradj a jól bevált étkeknél és a verseny előtti három órában lehetőleg már ne fogyassz szilárd táplálékot!

Ivás: Alapvető a megfelelő hidratáltság, minimum előző este elkezdek fokozottan figyelni rá! Izotóniás italt fogyasztok a közvetlen megmérettetés előtt. Egy kulacsnyit elkortyolgatok a verseny előtti másfél órában, ezzel a szokással ismeretlen fogalom az izomgörcs. A rajt előtt többször is meglátogatom a mellékhelyiséget, biztos, ami biztos. :-) A 15 km leküzdése terepen futva nagyjából egy óra intenzív munkát jelent számomra (domborzattól függően azért kicsúszhatok belőle), ilyen távon nem szoktam sem étkezni, sem inni verseny közben, bőven elég az, amit előtte bevittem.

  1. Láthatóság!

Viselj élénk színeket! Ez segíti a mögötted futó társaidat a tájékozódásban, de különösen fontos, hogy az éjszaka aktív erdőlakó állatokat is időben figyelmezteti. Egyszer egy éjszakai erdős edzésemen hirtelen előugrott egy őz a bokorból közvetlen mellettem – mindketten halálra ijedtünk, nem kívánom senkinek azt a szívbajt!
Használj fejlámpát! A versenyen kötelező kellék, de van egy nagy előnye: látsz vele a sötétben! :-)

  1. Fülelj-figyelj!

Tudom, hogy sokak szeretik/használják, de versenyen, pláne éjszaka az erdőben ne hallgass zenét! Minden neszre figyelni kell, sötétben sokkal nagyobb az esély a bukásra, sérülésre. Térj vissza a természetes énedhez és nyisd ki a füledet! A különböző zörejekből olvasni lehet a környezetet. Nagy szükség van a jó hallásra!

  1. Öltözz egy kicsit melegebben!

Futás közben mindig kimelegszünk, de kalkuláld bele a hirtelen hőmérséklet csökkenést, pláne, ha városból indulsz és érintesz erdőt! Fél óra alatt is komolyat eshet a hőmérő higanyszála. Egy pillekönnyű kis mellény a kézben jó megoldás!

  1. Figyeljünk egymásra!

Ha bármi miatt egy futótársunk lelassít, megáll, kidől, vagy szokatlan módon mozog, azonnal reagálni és segíteni kell! A bajba jutott futó különösen egyedül, és kiszolgáltatott állapotban érzi magát, főként ha mindezt sötétben éli át. Biztos vagyok benne, hogy te sem szeretnél ilyen helyzetbe kerülni a sötét és hideg erdőben. Közös felelősségünk, hogy mindenki épségben érkezzen vissza a célba egy jóleső terhelés után, és kellemesen izgalmas időtöltés legyen ez az éjszakai futás.

Jó versenyzést kívánok mindenkinek szombat éjszakára!

Csorba Gábor
Wadkanz futónagykövet

A bejegyzés trackback címe:

https://wadkanz.blog.hu/api/trackback/id/tr2712581047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása