WadkanZ Multisport - verseny, tábor, edzés

WadkanZ

TomTom Adventurer-teszt Wadkantól

2017. január 31. - WadkanZ

A TomTom multisport csúcsmodelljét, az Advanturert kaptam meg tesztelésre a TomTom magyarországi képviseletétől.

Kövesd a divatot!

Mind színben, mind méretben több lehetőségünk van a szíj kiválasztására.

A WadkanZ Editionhöz például – az ajándék versenynevezésen kívül – a fekete szíj narancssárga szíjbefűzővel jár. Kényelmes viselet, ellentétben a robosztusabb modellekkel.

 

Mobile app

A mobil applikációt fél percig tartott letölteni és regisztrálni, gyors párosítás, és kész! Nem kellett hosszú percekig várakozni, nagyszerű!

 

Kialakítás

Érdekes megoldást alakítottak ki a fejlesztők. A műhold vevő elsőre nyomógombnak tűnhet. A gomb "peremét" kell nyomkodni, ami először szokatlan, viszont stabil és precíz használatot eredményez sportolás közben, és nem tud véletlenül megnyomódni. (A Lock mód beállítása segít abban, hogy nehogy véletlen kilépjünk.)

 

Menü

Végre egy logikus és kényelmes megoldás a menüben való navigálásra! A különböző menük között a jobbra-balra, míg a menüpontok között a fel-, se le nyilakkal lehet közlekedni. Meg sem néztem a leírást, és már mindent megtaláltam, méghozzá elsőre, – annyira logikus, egyszerű és átgondolt.

Külön tetszett, hogy zenehallgatáshoz elég csak egy lezser "fel", és már keresi is a vezetéknélküli fülhallgatót.

Plussz pont, hogy ha beállítunk valamit az almenük labirintusában, és elmentjük, akkor animáltan visszelép a főmenübe, nem nekünk kell kitalálnunk az útvesztőből fölösleges nyomkodások tömkelegével.

 

Zenehallgatás határok nélkül

Igen, vezetéknélküli bluetooth fülhallgatót is gyárt a TomTom! Ráadásul, a fülhallgató a vezető márkák jó részét támogatja, így headsetként is használható. Miután kiválasztottuk a három méret közül a megfelelőt, és betettük fülünkbe az “in ear”, tehát "agybadugós" fülhallgatót, hátul tudjuk megfeszíteni a kábelt, így akárhogy is rázzuk a fejünket, rajtunk marad, és valóban szabad kezet biztosít. Végre egy sportra tervezett fülhallgató, amit nem kell folyton vissza helyezni!

A párosítás gyors, nem kell vele játszadozni, 5-10 másodperc alatt már szól is a zene. Dalokat a 3,2 Gb-os belső memóriába pakolhatunk. A zenéknél számok között váltogatni az órán és a füllhallgatón is, hangerőt szabályozni pedig csak a fülhallgatón lehet. A gombok úgy helyezkednek el, hogy kényelmes megtaláljuk őket mozgás közben, akár kesztyűs kézzel is. (Érdemes megjegyezni, hogy a fülhallgató, sajnos nem kapcsol ki magától, ezért ha úgy felejtjük használat után, akkor le fog merülni.)

A zene hangminősége több, mint kielégítő, még a mély hangok is szépen megszólalnak, a hangerő meg még a városi forgalomban sem fog kevésnek bizonyulni. Én még ki sem próbáltam a maximumot, így is tökéletesen lehet rá tombolni – például – futás közben.

Igazán különleges élmény, hogy nem kell plusz eszközöket cipelni magunkkal, ha zenét szeretnénk hallgatni bárhol és bármikor. Akinek szempont a zenehallgatás vagy szereti a kütyüket, azonnal függővé válik tőle… öt perc múlva jön a busz? Előveszed, és szól!

Külön plusz pont, hogy edzések előtt kiválaszthatjuk az edzés közben felcsendülő zenék listáját, ahol még véletlenszerű lejátszást is kérhetünk.

Zene lejátszásakor egy virtuális edző is kíséri edzésünket hanggal, és többek között a következőkre figyelmeztet: pulzuszóna elhagyása, saját magunkkal folytatott verseny állapota, cél százalékos teljesítése, pihenő utáni indulás.

 

Adatok feltöltése az órára

Zenefeltöltés

A MySports program egy teljesen letisztult felületet kínál. Ez sok szempontból előny, viszont kicsit be is zár minket. Az iTunes vagy MediaPlayer a playlisteket látja csak a gépünkön, azokat tudjuk feltölteni, bár ezt viszonylag nagy sebességgel és valóban átláthatóan.

A 3,2 Gb belső tárhelyre akár 500 zeneszám is feltölthető, ami – valljuk be – nem rossz!

 

GPS Track feltöltése

Az edzéseink elemzésére a mobil applikációból és böngészőből is elérhető MySports felület szolgál.

Külső forrásból GPX track, azaz nyomvonal feltöltésére is van lehetőség. A track-feltöltés szintén gyors és bárkinek könnyen elsajátítható.

Ezen kívül lehetőségünk van edzésünk nyomvonalának több formátumban való letöltésére is.

 

Navigáció

Nyomkövetés

Az óra képes azonnal megjeleníteni egy régebbi edzésünk nyomvonalát, és ehhez nem szükséges bonyolult szinkronizációs hadműveleteket végezni. Lehet rá külső file-ból is GPX nyomvonalakat feltölteni, remekül működik!

A WadkanZ Trail pályabejárásain végig nagy segítségemre volt az Adventurer. Nagy öröm, hogy eltérő, vastagabb vonallal mutatja, hogy a nyomvonalból melyik részt futottuk már be, és húzza utánunk a csíkot, ha letérnénk a nyomvonalról.

A térképet észak felé tájolva látjuk, amire elsőre azt gondoltam, nagyon zavaró lesz, de tíz perc alatt meg lehet szokni, és abszolút kényelmes.

Kétféle nagyítás közül választhatunk.

 

Gyors műholdkeresés

A műholdakat nagyon gyorsan és megbízhatóan fogja az Adventurer. Ikon jelzi, ha a QuickGPSFix-adatok nem naprakészek. Ilyenkor egy egy-két perces szinkronizálással frissíthetjük a műholdak aktuális állását – három napra tölti le az adatbázist.

 

Versenyezz magaddal!

A TomTomnál nem kell bonyolult le- és feltöltési, valamint fájlmenedzselési ismeretekkel rendelkezni, ha valaki le szeretné futni újra a múltkori edzés útvonalát. Pár kattintás az egész, és még szinkronizálni sem kell hozzá!

Előző edzésünkön nyújtott teljesítményünket "kivetíthetjük" óránkra. Ehhez a következőket kell tennünk: belépés sportágba (például futás), navigáció le a beállításokhoz, training / race / recent, majd az előző edzés kiválasztása.

Ha nem csak a legutóbbi edzéseink közül szeretnénk mazsolázni, lehetőség van betenni a Races almenübe számunkra fontos edzéseinket a következőképpen: a MySports internetes felületén az Activities menüpontban kiválasztjuk az edzést, a jobb felső More menü "Copy to my race" lehetőségre kattintunk.

 

Fuss arra, amerre legutóbb!

Ha csak a nyomvonalat szeretnénk újra felhasználni, akkor a MySport felületen válasszuk a a More menü "Copy to trails" lehetőségét, így útvonalunk megjelenik az edzés Trails, azaz ösvények menüjében.

 

Vezeték nélküli társítás

Miután letöltöttük a Tomtom MySports applikációt, az órában lefelé haladva válasszuk egy jobbra lépéssel a Phone, majd ismét jobbra a "Pair a New" lehetőséget. A mobilapplikációban válasszzuk a Device menüt, azon belül a Watch lehetőséget.

Ha megjelenik alul az óra, tapintsunk rá.

Az óra kiírja a párosításhoz szükséges PIN-kódot, amit a telefonba beírva el is készültünk.

Ez után automatikusan feltölti a felhőbe az órán tárolt adatokat.

 

Edzésprogramok

Miután kiválasztottuk a sportágat, több lehetőségünk is van az edzés megtervezésére és levezénylésére: távolság, idő, intervall edzés, körök számlálása, figyelmeztetés pulzuszóna elhagyásakor, és a már említett előző edzésünkkel való versengés, vagy navigálás.

Örvendetes tény, hogy mindezt közvetlenül edzés előtt, az órán tudjuk beállítani, kényelmesen.

 

Tudsz úszni?

Nem? De az órám igen!

Nem néztem utána, csak véletlenül bukkantam rá a menüben az úszás menü edzésterv beállításaira. Pofonegyszerű és meglepően jól használható!

Miután beállítottuk a medencehosszt (méterenként léptetve), – igen, az órán lehet beállítani, itt sem kell szinkronizálni – kezdhetjük is az edzésterv összeállítását!

Például az interwall edzésprogramnál be lehet állítani külön a bemelegítés, az edzés és a levezetés értékeit. Például 400 m bemelegítés, utána 4 x (500 m + 1 perc pihenő), 200 m levezetés. Külön öröm, hogy ki is írja az óra, hogy mikor mi a tervezett feladat.

A kijelző csodásan szuperál a vízben. Mikor fordulunk, rezgéssel és világítással jelez, beállítható, hogy százalékosan mutassa, hányadán állunk a tervezett edzésünknek. Sajnos pulzust nem mér a vízben, viszont tévedhetetlenül számolja a hosszokat, nem kell folyton azon idegeskedni, hogy "elszámolja magát" úszás közben.

 

Túrázás

Túrázás közben akár 20 órás üzemidő egyetlen feltöltéssel!

 

Síelés

Az óra érzékeli, mikor ülünk fel a felvonóra (tehát az emelkedést), és ekkor az előző lesiklás adatait jeleníti meg összesítve. Átgondolt, értelmes, használható!

 

Pulzusmérés a csuklón

A prémiumhatást csak fokozza, hogy még a pulzusmérő öv szorítását sem kell elviselnünk. Az óra mintegy "átvilágítja" az ereinket, és ebből igyekszik megállapítani aktuális pulzusunkat. Itt fontos szempont, hogy előtte be kell melegednünk, hogy az óra pontosan mérje pulzusunkat – de ez vonatkozik a mellkaspántos megoldásokra is.

 

Előnyök

- rezgő jelzés

- egyszerű menü

- sport közben is könnyen kezelhető gomb

- gyönyörű, jól látható kijelző

- sportos, trendi megjelenés

- gördülékeny szinkronizáció

- akár Iron-távra is elegendő akku

- vezetéknélküli zenelejátszás

- 3,2 Gb belső memória

- virtuális versenyzés egy előző edzéssel

- barometrikus magasságmérő

- precíz és gyors GPS

- nyomvonalkövetés extrákkal

- megtett és hátralévő nyomvonal mutatása

- minden beállítható külső eszköz nélkül is

 

Hátrányok

- kevésbé robosztus váz

- nem tájolt nyomvonal (mindig észak felé néz)

- "csak" 12 nyomvonalat képes eltárolni

- triatlon mód és edzés közbeni sportágváltás hiánya

A Tomtom Adventurer nagy segítségemre volt a WadkanZ Trail pályáinak – összesen – 1000 km feletti bejárásain. Nekünk az a legfontosabb, hogy a pálya precíz legyen, és ha valaki track alapján szeretne futni rajta: ne érhesse meglepetés. Hiszek benne, hogy a TomTommal ez nem fordulhat elő.

UPDATE: Az új frissítés már tartalmazza a nyomvonal tájolását is, tehát már nem csak Észak felé néz a track. Csillagos ötös a fejlesztésért!

A bejegyzés trackback címe:

https://wadkanz.blog.hu/api/trackback/id/tr812540549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása